PROlift - Siguranță și Calitate. Viața este mai importantă decât prețul!
English  ∷  България

Cabluri Ridicare - Noțiuni Generale

Cabluri cu Toroane pentru Aplicații Generale de Ridicat

Noțiuni Introductive Cabluri Ridicare

Descriere Explicații
Standardul Standardul după care sunt fabricate marea majoritate a cablurilor de ridicare sarcini este SR EN 12385-4
Diametrul Este exprimat de obicei în milimetri (mm) sau în inch (″) (1 inch = 25,4 mm)
Lungimea L Uzual, lungimea este exprimată în metri (m) sau în picioare (ft) (1 ft = 0,3048 m)
Sarcina de lucru WLL Sarcina maximă de lucru la care poate fi utilizat un cablu prelucrat prin manșonare, matisare (împletire) sau altă operație este stabilită de producător și este exprimată în tone (t)
Sarcina (forța) minimă de rupere MBL Sarcina (forța) minimă la care trebuie să reziste cablul la rupere, exprimată în tone (t) sau kilonewtoni (kN)
Forţa minimă de rupere MBF sau Fmin Este direct proporțională cu pătratul diametrului cablului, clasa de rezistență a sârmei și un coeficient de sarcină, care diferă funcție de construcția cablului
Factorul de siguranţă Pentru cablurile de ridicat sarcini cu destinația aplicații generale, factorul de siguranţă este 5; există aplicații specifice (industria minieră, cabluri pentru ridicare de persoane, cabluri folosite la poduri, etc.) unde se folosesc cabluri de ridicat cu factor de siguranță 6, 7 sau 8

Clasa de rezistenţă Rr

Clasele de rezistenţă a sârmei din care sunt împletite toroanele, folosite în standardele internaţionale, sunt următoarele:
• 1570 N/mm sau PS (160 kg/mm);
• 1770 N/mm sau IPS (180 kg/mm);
• 1960 N/mm sau EIPS (200 kg/mm);
• 2160 N/mm sau EEIPS (220 kg/mm).
O clasă de rezistență mai mare înseamnă o sarcină minimă de rupere mai mare (MBL), la același diametru.

construcția unui cablu

Acoperirea de protecţie

În funcţie de tipul de acoperire de protecţie a suprafeței, cablurile pot fi:

  • mate (fără acoperire de protecţie);
  • mat gresate (acoperite cu vaselină);
  • zincate sau galvanizate (acoperite cu un aliaj de zinc);
  • zincat uns (acoperite cu un strat de vaselină);
  • fabricate din oțel inoxidabil (inox).

Exemplu identificare cablu

Diametru 22 mm, 6x36WS-IWRC, 1960 N/mm , sZ, mat gresat:
• 22 mm - diametrul exprimat în milimetri;
6x36WS- construcţia (6 toroane a câte 36 fire fiecare, așezare Warrington Seale);
IWRC - inimă metalică, sârmă oțel;
• 1960 N/mm - clasa de rezistenţă;
sZ - tipul şi sensul de înfăşurare (înfăşurare în cruce spre dreapta);
• mat gresat - acoperirea de protecție (doar ungere, fără strat de zinc).

construcția unui cablu

Prima literă indică sensul de rotire a toronului, a doua literă indică sensul cablului. Ca notații alternative, se pot întâlni denumirile folosite cu precădere în afara Europei, cu observația că ultima literă poate lipsi:

  • cablu de dreapta, înfășurare cruce, notat sZ sau RHO(L)
  • cablu de dreapta, înfășurare paralelă, notat zZ sau RHL(L)
  • cablu de stânga, înfășurare cruce, notat zS sau LHO(L)
  • cablu de stânga, înfășurare paralelă, notat sS sau LHL(L)
construcția unui cablu

Cabluri Tracțiune pe Tambur

Măsurarea corectă a diametrului cablului

măsurare cablu tracțiune Măsurarea unui cablu se va face întotdeauna cu ajutorul unui mijloc de măsurare precis (ex.: şubler), prin poziţionarea acestuia pe circumferinţa cablului, mişcând şublerul pe toată circumferinţa acestuia şi ţinând cont ca măsurarea să se efectueze la extremităţile circumferinţei cablului, ca în imaginea de jos. Determinarea diametrului este unul din pașii necesari pentru identificarea corectă a unui cablu, alături de privirea în secțiune. tambur cablu

Cum determinăm lungimea de cablu necesar înfășurării pe un tambur, dacă cunoaștem dimensiunile tamburului? lungimea cablului ce încape pe un tambur

Sarcina pe cablu funcţie de unghiul format de brațele sistemului

Cu cât crește unghiul format între două brațe ale unui sistem de ridicare din cablu oțel, cu atât este mai necesară folosirea unui cablu mai rezistent, adică de o clasă superioară sau a unui cablu mai gros (sarcina crește odată cu diametrul), pentru ridicarea aceleiași mase (sarcini). influența unghiului la două brațe

Desfășurarea și reînfășurarea corectă a cablului

Atunci când cablul este livrat pe tambur se recomandă ca un ax rezistent să fie trecut prin gaura tamburului de derulare și acesta, apoi așezat pe un suport adecvat, care să permită rotirea și frânarea (pentru evitarea rotirii prea rapide la instalare).

Este recomandat să se verifice dacă suportul tamburului de derulare este montat astfel încât să nu formeze o îndoitură inversă la trecerea cablului, adică pentru un tambur cu înfășurarea pe dedesubt să se traga cablul pe sub tamburul de derulare. desfășurare cablu Se verifică tensionarea cablului (inclusiv dacă este livrat pe tambur) iar în cazul în care acesta este tensionat, se va întinde la sol pe toată lungimea sa și se va monta numai după ce este detensionat.

Eliberarea capătului cablului de pe tamburul de derulare sau de pe colac este recomandat a se realiza în mod controlat.
În momentul în care legătura sau fixarea capătului cablului se eliberează, cablul are o tendință naturală de a se îndrepta. Această acțiune poate fi bruscă și dacă nu este controlată, poate provoca rănirea operatorilor.

Starea cablului în funcţie de gradul de înclinare față de sarcină

Cu cât poziția cablului față de sarcină este mai apropiată de verticală, cu atât acesta va fi exploatat în condiții mai sigure și cu o durată de viață mai mare, tensiunile în cablu fiind distribuite mult mai uniform între toroane și sârmele aferente. influența unghiului cablu simplu

Proprietăți Antigiratorii

Cablurile antigiratorii (cablurile nerotaționale) prezintă toroane înfășurate elicoidal în jurul unei inimi, sensul de înfășurare al toroanelor exterioare fiind opus celui din stratul de dedesubt.

Au o flexibilitate şi durată de viaţă mare, datorită înfăşurării sârmelor şi a toroanelor în aşa fel încât generează valori reduse pentru momentul de torsiune și pentru tensiuni atunci când sunt supuse unei sarcini.

Familia cablurilor antigiratorii cuprinde 3 categorii: cablurile care nu se rotesc sunt cabluri cu cel puțin 14 toroane exterioare și cel puțin 3 straturi de toroane, cablurile rezistente la rotație sunt cabluri cu 11 până la 13 toroane exterioare și 2 straturi de toroane, la privirea în secțiune, cabluri rezistente la rotire, cabluri cu maxim 8-10 toroane exterioare și 2 straturi de toroane.

Înfăşurarea corectă a cablului pe tambur

Pentru prelungirea duratei de viață a cablului și pentru evitarea unor accidente în exploatare, înfășurarea corectă a cablului este extrem de importantă și se face întotdeauna după "regula mâinii" (vezi mai jos).

regula mainii asezare cablu pe tambur

Alegerea Corectă a Unui Cablu de Sarcină

Furnizăm - la cerere - și alte construcții de cabluri, atât pentru aplicații generale de ridicare cât și cabluri specifice - diferite diametre, clase de rezistență, tipuri de inimă sau acoperire folosită.
Cereți cotații pentru cabluri speciale cum sunt cablurile din inox, cablurile de lift, cabluri impregnate sau acoperite cu plastic, cabluri specifice pentru diverse utilaje și dispozitive!

alegerea cablului potrivit pentru ridicare sau tracțiune

Facebook WhatsApp LinkedIn E-Mail