Siguranță și Calitate! Viața este mai importantă decât prețul!

Servicii

TESTĂRI LANȚURI, CABLURI, CHINGI, PARÂME, ACCESORII

Am instalat la sfârșitul anului 2013 în Constanţa primul banc de testare mecanică din România, cu o capacitate de 300 tone forţă şi o lungime a produsului de testat de până la 12 metri.

Cu ajutorul acestuia, putem executa, la solicitarea clientului, testări distructive sau nedistructive ale lanţurilor de sarcină, cablurilor de tracţiune, chingilor textile sau parâmelor navale, precum şi ale diverselor accesorii pentru cabluri/lanţuri (cârlige, chei tachelaj, papuci cablu etc.).

certificat aferent testare mecanică
Testarea efectuată este urmată de emiterea unui Certificat de Testare, care va conţine toate informaţiile solicitate de metoda aleasă: data, ora și durata testării, emitentul certificatului (laboratorul PROlift), solicitantul testării (clientul sau un terț), tipul testării, sarcina aplicată, sarcina prestabilită de rupere şi sarcina reală de rupere, graficul testării precum şi rezultatul testării (admis/respins).

Clientul are astfel avantajul că poate testa atât produse noi cât şi vechi.

Important: În cazul produselor folosite şi cu perioada de garanţie expirată, în urma testării, operatorul RSVTI poate acorda cu mai multă siguranţă avizul tehnic de utilizare a produselor, prelungind astfel durata de viaţă a produsului cu costuri minime, într-un mod simplu şi 100% sigur!

Testările distructive pot fi efectuate la următoarele tipuri de produse:

 • cabluri de până la 65mm diametru (cablu cu clasa de rezistență de 1960N/mm2);
 • cabluri de până la 68mm diametru (cablu cu clasa de rezistență de 1770N/mm2);
 • lanţuri (G80) cu diametru maxim 48mm (pentru grad 100 diametrul maxim se ajustează corespunzător);
 • chingi textile cu sarcina maximă rupere 300t;
 • parâme navale cu sarcina maximă rupere 300t.

Testările nedistructive pot fi efectuate la următoarele tipuri de produse:

 • cablu de până la 102mm diametru;
 • lanţ (G80) de până la 68mm diametru;
 • chingi textile cu sarcina nominală maxim 150t;
 • parâme navale cu sarcina nominală maxim 150t.

Laboratorul nostru de testări mecanice este acreditat de către Autoritatea Navală Română (ANR) încă din 2015, Certificatele emise putând fi folosite și în zona de exploatare portuară marină sau fluvială.

Testarea la sarcină este modul de testare cel mai comun. Sarcina de testare este setată prin introducerea W.L.L. / S.W.L. (sarcina maximă de lucru) şi apoi aplicarea unui coeficient de multiplicare, de obicei 2, în conformitate cu ASME B30.9-2010 (se pot folosi și alți coeficienți).
Se poate alege atât testarea până la punctul de rupere al elementului testat, cât și testarea cu eliberarea produsului, la terminarea testului.

testare mecanică
Testarea la rupere. La această testare se va acţiona prin tragere asupra elementului de testat până când acesta se va rupe, la viteza de tragere dorită.
Testarea ciclică presupune stabilirea vitezei de testare, a sarcinilor minime şi maxime de testare, timpii minimi şi maximi de testare şi numărul de cicluri de testare.
Testarea de menţinere în sarcină permite operatorului să stabilească viteza de testare și perioada de timp cât elementul testat va fi menţinut la sarcina-ţintă. Certificatul de testare furnizează într-un mod explicit și facil toate informațiile legate de operațiunile efectuate.

INSTALARE, ÎNTREȚINERE ȘI REVIZIE ECHIPAMENTE

Suntem autorizaţi I.S.C.I.R. (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat) pentru prestarea următoarelor tipuri de servicii:

 • montare, reparare, întreţinere şi revizie a macaralelor;
 • deplasabile pe căi fără şine de rulare, având Sn≤1000t;
 • deplasabile pe căi cu şine de rulare având Sn≤1000t;
 • cu braţ şi/sau platformă rotitoare care lucrează la punct fix sau deplasabile pe căi cu şine de rulare având Sn≤500t;
 • reparare, întreţinere şi revizie la mecanisme de ridicat având Sn≤500t;
 • reparare, întreţinere şi revizie la stivuitoare autopropulsate având Sn≤50t.
Pentru a vizualiza certificările deţinute, consultaţi secţiunea Certificări.

reparații și întreținere echipamente ridicare

MONTARE SOCKETS PE CABLURI METALICE

Pe lângă terminațiile clasice cu care pot fi prevăzute cablurile metalice (ochiuri cu bride, matisate, manșonate) mai există și alte tipuri de terminații, cum ar fi papucii de cablu (socket). În ceea ce privește tipul de montare pe cablu, terminațiile de cablu pot fi montate folosind următoarele metode:

 • prin strângere cu o presă hidraulică;
 • cu o penă de fixare în interiorul terminației;
 • cu ajutorul unei rășini de montaj (Wirelock).

montare sockets cu rășină și strângere la presăTerminaţiile de cablu ce necesită strângere cu ajutorul presei hidraulice dispun de o construcţie ce prevede un manşon în care se introduce cablul metalic şi care, apoi, este supus sertizării cu ajutorul presei hidraulice. De obicei, aceste terminaţii sunt folosite cu diametre mici de cablu.

Terminațiile de cablu ce se montează cu ajutorul unei pene de fixare amplasată în interior sunt cel mai ușor de montat dintre toate terminațiile de cablu. Montajul acestora se face prin rularea cablului în jurul penei de fixare și apoi prin aplicarea unei bride de strângere pe capătul liber al cablului. Sunt folosite în general la macaralele mobile.

Terminațiile de cablu ce necesită montaj prin folosirea rășinii Wirelock sunt cel mai des utilizate și se caracterizează printr-o eficiență și o siguranță în exploatare ridicate. La testarea prin tragere, acest tip de terminații ating un maxim al forței de rupere specifice. Se folosesc des la aplicații în care terminațiile cablurilor sunt supuse tensiunilor permanente (vinciuri navale, poduri suspendate).

MANȘONARE ȘI MATISARE CABLURI METALICE

Având în dotarea proprie cea mai mare presă hidraulică pentru manșonare (sertizare) cabluri metalice din România și sud-estul Europei, cu o capacitate de 2000 tone forță (WIROP-2000), precum și 2 prese hidraulice de 300 tone forță (WIROP-300), putem executa la standarde europene șufe de tracțiune cu ochiuri la capete, cu sau fără rodanțe, prin manșonare cu manșoane cilindrice și conice din aluminiu sau din oțel tip Flemish Eye (ochi flamand) pentru cabluri cu diametrul de la 3mm (0,01") până la 102mm (4"), în conformitate cu ultimele standarde europene aplicabile domeniului nostru de expertiză.

Se pot forma sisteme de cablu, cu două, trei sau patru brațe iar șufele pot fi prevăzute cu diferite accesorii metalice la capete (ocheți, cârlige, chei tachelaj, etc.).

matisare și manșonare cabluri metalice
Șufele PROlift se realizează cu Aprobare de tip CE și Certificat ANR de producător autorizat.

Facebook WhatsApp LinkedIn E-Mail